wtorek, 1 października 2013

JESIEŃ

Zrobiło się zimno i coraz bardziej zaczynam uodparniać organizm na zbliżające się mrozy. Wyjęłam gruby płaszczyk, komin, złapałam aparat i pomknęłam w weekend na spacer. Nasza polska jesień jest przepiękna i ..zdradziecka bo można się szybko przeziębić (niżej opisze kilka trików, które stosuje na uodpornienie organizmu). Załączam też kilka fotek z mojego weekendowego spaceru po Warszawie i zachęcam wszystkich do przebywania na świeżym powietrzu w słoneczku.








mój wzrok mówi wszystko :)


moja chrześnica


moja Warszawa


Swoją odporność wzmacniam przede wszystkim:
  1. przebywając na świeżym powietrzu (w weekend staram się wychodzić na długie spacery i zbierać jak najwięcej promieni słonecznych - wytwarza się wówczas witamina D tzw. słoneczna witamina)
  2. nie przegrzewając się - wietrząc pomieszczenia
  3. dużo witamin!! koktajle owocowe, warzywne i owoce (jabłka, gruszki, banany)
  4. rutinoscorbin :)
  5. herbaty rozgrzewające: polecam dodać do herbaty kilka goździków i (zamiast cukru) dodać łyżkę miodu + cytryna = zdrowie i prostota w jednym
 Jeżeli chodzi o koktajle - polecam na kolacje koktajl owocowo-warzywny z jabłka, marchewki i koperku.

Jabłko - źródło witaminy C, potasu, żelaza,  odkwaszaja organizm ponieważ posiadaja bardzo dużo zasadowych soli mineralnych, ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm (dlatego wzmacnia zęby, włosy i paznokcie), wspomaga pracę jelit i jest pomocne w odchudzaniu.

Marchewka - źródło karotenu (prowitaminy A), posiada witaminę B1, B2, PP, KK, żelaza, potasu, jodu, wapnia, miedzi, fosforu i mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;) samo zdrowie i do tego mało kalorii.

Koperek -  jest bogaty w sole mineralne (a przede wszystkim w duże ilośći Witaminy C - królowej wszystkich witamin :)
odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html
odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html

Potrzebujemy:
2 jabłka
2 marchewki
koperek
woda niegazowana
Ilość na dwie porcje

Jabłko i obraną marchewkę kroimy w plasterki, dodajemy gałązki koperku i blendujemy. 
Wody dodajemy według własnych upodobań 
(ja osobiście wlałam do koktajlu szklankę wody bo nie lubię jak koktajl jest za gęsty).







 Smacznego :))
Taka bomba witaminowa da Nam siłę na kolejny dzień.

A Wy macie swoje sposoby na uodpornienie organizmu?

Miłego wieczorku, 
CZARNA

3 komentarze:

  1. coś nie mogę się przekonać do koktajli warzywnych, za to owoce uwielbiam! jesień może być piękna, ale też bardzo zimna i nieprzyjemna. przyjemnie tu ; )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...